Завдання з біології для учнів 6-Б класу на 4 травня 2020 р.

Усім доброго дня!

завдання виконати до 15.00 год. 5 травня 2020 р.
Тема нашого заняття:
"Розпізнавання їстивних та отруйних грибів своєї місцевості"

Багатий та різноманітний світ шапинкових грибів. Їх нараховується більше 100 видів, але споживати у їжу можна лише близько 40 видів. Збирання грибів називають «тихим полюванням». Щороку від отруєння цими організмами помирають люди. То чим же для нас є гриби — друзями чи ворогами?
Декілька століть тому в європейських країнах королівськими наказами забороняли збирання грибів. А все тому, що деякі гриби дуже отруйні, і королі вважали, що краще не їсти грибів зовсім, ніж померти від отруєння.
Отруєння може бути при вживанні в їжу не лише отруйних грибів, а й їстівних, якщо вони зіпсовані: покриті слизом, цвіллю, довго зберігалися. Навіть тривала термічна обробка грибів не знищує отруйних речовин, що містяться у грибах. 
Кожна людина повинна знати і відрізняти отруйні гриби від їстівних, добре знати отруйні гриби. 

- А чи вмієте ви розрізняти отруйні та їстівні гриби у природі?

Алгоритм дій

1. Пригадайте основні особливості грибів, послухавши реп від вчительки біології з Харківщини (за бажанням):


2. Опрацюйте параграфи 50-51.

3. Перегляньте відео: 


4. Обов'язково! Виконайте практичну роботу (запишіть вид роботи,тему, мету, обладнання, хід роботи, а далі виконайте завдання, відповідно до інструкцій)

Практична робота 5.
Тема «Розпізнавання їстівних та отруйних грибів своєї місцевості»
Мета: ознайомитися із зовнішніми ознаками, що відрізняють отруйні гриби від їстівних. Навчитися розпізнавати їстівні та отруйні гриби своєї місцевості.
Обладнання, матеріали: фотографії шапинкових грибів.
Хід роботи.
1.     Ознайомтеся з наведеними узагальненими зовнішніми ознаками, що відрізняють смертельно та особливо отруйні гриби від їстівних та неїстівних. (ст. 247 підручника Костіков І. Ю. Біологія 6 клас)
2.     Розгляньте зображення найпоширеніших грибів своєї місцевості.
Найпоширеніші їстівні шапинкові гриби: 
1 – польський гриб; 2 – сироїжка світло-жовта; 3 – підосичник; 4 – білий гриб; 5 – опеньки; 6 – дощовик; 7 – печериця; 8 – лисичка справжня; 9 – сироїжка ароматна.

Найбільш поширені отруйні види грибів: 
1 – дощовик несправжній; 2 – сироїжка блювотна; 3 – опеньок сірчано-жовтий; 4 – бліда поганка; 5 – рядовка тигриста; 6 – мухомор червоний.

Найбільш небезпечні для здоров’я людини гриби: мухомори білий (1) та смердючий (2)
 
3.     Розгляньте гриби, зображені на 8 слайді презентації та заповніть таблицю (слайд 7).
4.     Дайте відповіді на запитання слайдів 9-12
5.     Напишіть висновок, давши відповідь на запитання слайду 15.

5. Перевірте свої знання про гриби інтерактивними іграми тут (за бажанням).

6. Конспекти надсилайте на електронну адресу inna.veremchuk.z@gmail.com або у приватні повідомлення.

7. Напишіть свої запитання або побажання мені тут

Бажаю успіху у вивченні теми!

Немає коментарів:

Дописати коментар