Усім доброго дня!
завдання виконати до 15.00 год. 5 травня 2020 р.
Тема нашого заняття:
"Йододефіцит в організмі людини, його наслідки та профілактика"
Йододефіцитні захворювання (ЙДЗ) є одними з найпоширеніших
неінфекційних захворювань людини. Більш ніж для 1,5 млрд. жителів Землі існує
підвищений ризик недостатнього вживання йоду. Йод в організмі людини
міститься в незначній кількості. Проте його значення досить велике: йод входить
до складу гормонів, які здійснюють всі процеси обміну речовин, впливають на
ріст і розвиток організму. Ці гормони виробляються щитовидною залозою. Тому
його концентрація в щитовидній залозі в сотні разів більша, ніж у інших органах.
Алгоритм дій
1. Перегляньте відео:
3. Ознайомтесь із інформацією
Ще в минулому столітті було встановлено, що крім білків, жирів і вуглеводів людині для нормального повноцінного харчування і збереження здоров»я необхідні вітаміни, мінеральні солі та мікроелементи, які підтримують сталість внутрішнього середовища організму. Обсяг мікроелементів, необхідних людині, обчислюється мікрограмами. Наприклад, людському організму в день потрібно йоду:
За 70 років життя це складає всього 5 грамів. Зате його нестача викликає уповільнення росту, порушення розумового і психічного розвитку, зміни в дітей – «кретинізм», а також може призвести до збільшення щитовидної залози, зобу. Це хвороби, які пов’язані з дефіцитом йоду
Групи людей
|
Потреба в йоді ( в мкг/добу )
|
Діти до 1 року
|
50
|
Діти від 2 – 6
років
|
90
|
Діти від 7 – 12
років
|
120
|
Для підлітків і дорослих
|
150
|
Для вагітних жінок
та матерів,
що годують малят
груддю
|
200
|
Для захисту організму від утоми, від хвороб, від передчасного старіння. У нашому організмі міститься всього 25 – 50 мг йоду, причому чимала його частина (8 – 10 мг) накопичується в щитовидній залозі.
Коли нам не вистачає цього елемента, виникають проблеми розладу функцій щитовидної залози: збільшення цього органу, набряклість, а в дітей навіть кретинізм, частіше виникають ракові і серцево – судинні хвороби.
Де міститься йод.
- У морських водоростях, морській капусті, морській рибі, риб’ячому жирі.
- В овочах – картоплі, огірках, помідорах, моркві, часнику, салаті, редьці, капусті, цибулі, салаті, шпинаті, ревені.
- У ягодах і фруктах – полуниці, бананах, чорноплідній горобині, яблуках (насіннячко), у горіхах (зерна, листя)
- У злаках – гречці, житі, вівсі, горосі.
- А також – у грибах, яйцях (жовток), свинині і т.д.
- У морських водоростях, морській капусті, морській рибі, риб’ячому жирі.
- В овочах – картоплі, огірках, помідорах, моркві, часнику, салаті, редьці, капусті, цибулі, салаті, шпинаті, ревені.
- У ягодах і фруктах – полуниці, бананах, чорноплідній горобині, яблуках (насіннячко), у горіхах (зерна, листя)
- У злаках – гречці, житі, вівсі, горосі.
- А також – у грибах, яйцях (жовток), свинині і т.д.
Як визначити недолік йоду в організмі - По хронічній утомі, почуттю постійного нездужання і недосипання.
- Утома від усього – від шуму, від спілкування з людьми (емоційне виснаження), від руху, від роботи і т.д. Це набагато серйозніші проблеми, як може здатися на перший погляд
Як поповнити запаси йоду в організмі- Як тільки у вас з'явиться постійна втома (це ще не хвороба, а переддень її), то почніть відразу ж зміцнювати свою імунну систему – споживати продукти, що містять йод.
- Урізноманітнюйте меню рибними стравами, переважно з морської риби.
- Пийте риб’ячий жир (він може поліпшити зір)
- Вживайте до страв йодовану сіль
- Пам’ятайте, що при дуже високих температурах йод гине! Тому соліть їжу йодованою сіллю краще наприкінці приготування страви.
Медики всього світу давно довели, що у разі нестачі йоду в організмі людини, людство стає перед загрозою хвороб, пов’язаних з йододефіцитом
Йод, як хімічний елемент (використати таблицю Менделєєва) зустрічається в природі значно рідше, ніж кальцій, кисень, вуглець та інші елементи, необхідні для формування і розвитку живих організмів Втім, потреба йоду для людини є суттєвою; він необхідний для гормонів щитовидної залози. Ці гормони шляхом кровообігу надходять до всіх частин тіла людини і контролюють хімічні процеси, які там відбуваються. Тому важко переоцінити їх необхідність для розвитку і функціонування мозку і нервової системи, підтримка на належному рівні енергетичних процесів, що відбуваються в організмі.
Рівень йодозалежних захворювань різко підвищився після аварії на Чорнобильській атомній електростанції та в зв’язку з припиненням йодопрофілактичної роботи.
«Поширеність захворюваності щитовидної залози та інші вади здоров’я внаслідок йодного дефіциту спонукають до прийняття невідкладних заходів, адже через 2-3 покоління це може стати причиною інтелектуального виродження нації. Україна включена до програми ЮНІСЕФ і Міжнародної ради ВООЗ по контролю за йодною недостатністю. Ці організації підтримують напрямок загального йодування солі як найпростіший і випробуваний спосіб внесення йоду в раціон харчування»
Історія свідчить про те, що захворювання щитовидної залози були характерні в світі давно і налічує таку ж кількість тисячоліть, як і власна історія людства. Вперше зоб і пов’язані з ним хвороби з’явились ще задовго до нашої ери, за часів древніх Індії і Китаю. Це зображено на древніх фресках, описано в творах античних авторів. Перші спроби подолати проблему датовано початком ХІХ ст. Ще Наполеон помітив, що новобранці з гірських регіонів є непридатними до військової служби через недостатній рівень розумового розвитку і вади слуху. Але тільки на початку ХХ ст. з’явилась ідея профілактики зобу і контролю за його розповсюдженням. У цей час було вперше здійснено спробу використовувати йодовану сіль для профілактики зобу в Швейцарії. Подивіться на географічну карту світу, знайдіть Швейцарію і поміркуйте: чому саме в цій країні розпочали застосування йодованої солі? Зоб і кретинізм були дуже поширеними хворобами в цій країні через її географічне розташування у гірських районах Альп, де природні джерела йоду або мізерні або зовсім відсутні.
Результати застосування йодованої солі вразили навіть самих дослідників: за 20 років експерименту захворюваність знизилась в 30 разів.
Найвища концентрація йоду зафіксована на теренах Світового океану, найвищий рівень ризику відносно нестачі йоду мають континентальні райони, розташовані далеко від морів, регіони молодих гірських масивів, де йод вимивається з ґрунту річками. Найбільшу загрозу відчувають жителі Азії, Африки, Латинської Америки та Європи. В 1990 році в Нью –Йорку під егідою ООН було розроблено і затверджено заходи по подоланню наслідків йододефіциту. Йодизацію солі визнано найпростішим та найдієвішим засобом щодо подолання хвороб, пов’заних з йододефіцитом.
Сьогодні завдяки наявності технології йодування солі вдається захистити більше 85 млн. новонароджених дітей. Понад 70 % населення планети вживають йодовану сіль. На жаль, в Україні ця цифра складає всього 5,5 %.
Сіль – це єдиний мінерал, який додається в їжу безпосередньо, без спеціальної хімічної обробки. Вибір солі як носія йоду зумовлений тим, що вона використовується всіма прошарками суспільства, незалежно від соціального і економічного статусу особистості.
Йодована сіль показана всім без винятку мешканцям регіонів, де існує природний дефіцит йоду і надходження його з їжею та водою є недостатнім. До того, це не ліки, а продукт харчування, придбати який можна не в аптеці за рецептом, а в звичайному магазині. Добова потреба організму в йоді100 – 200 мкг, солі людина повинна вживати за добу до 10 г, вміст йоду в йодованій солі 40 мкг в 1 г.
Немає коментарів:
Дописати коментар